LKT – az orvostudományok doktora, rehabilitációs szakorvos

Suomen Terveystalo Kuopio magánklinika

A Rissala légitámaszponton dolgozó pilóták orvosa,

rehabilitáció a Niqama szék segítségével

Mahlamaki
Szakvélemény:

 

A pilóták gerincproblémái a Finn Légierő évtizedek óta megoldatlan problémái közé tartozott. A rendkívül nagy G-erők miatt (a jelenleg flottában lévő Hornet vadászgépeken a 9 g terhelés is gyakran fellép), amely pillanatok alatt (pár 10 sec) úgy összenyomja a porckorongot, mintha egy teljes munkanapon át terheltük volna.

 

A pilótáknál komoly gerincelváltozásokkal találkoztam, s megoldást kerestünk erre a különösen a fiatal pilóták egész szakmai életére kihatással levő komoly problémára. Ekkor találtam rá a Joensuu városban fejlesztés alatt álló Niqama gerincnyújtó székre, amely szerintem innovativ alapgondolatával jóval korszerűbbnek tűnt a hagyományosan használatban levő nyújtó padnál.

 

A fizikoterépiás szakember – és a termékfejlesztési csapat a segítségünket kérte a Niqama szék végleges verziójának kifejlesztésében.

Jelenleg a fizikoterápiás szakemberek általánosan használják és a Finn Légierő összes pilótája használja a Niqama széket, hogy a repülés után gerincük ismét a normális állapotba kerüljön. Az eredmények rendkívül meggyőzőek, a gerincproblémák jelentősen csökkentek.

Jelenleg a Suomen Terveystalo Kuopioi magánklinikáján naponta használom a Niqama széket akut gerincproblémák és rehabilitáció során.

 

Seppo Mahlamäki, MD, LKT, Finnország